CIASTO:
- 5 jajek (białka i żółtka osobno)
- 90 mąki
- 20 g kakao
- słodzidło
MASA:
- 600 g twarogu mielonego (z wiaderka)
- 50 g miodu (u mnie lipowy)
- 24 g żelatyny
- słodzidło (do smaku)
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając słodzidło. Dodajemy pojedynczo żółtka, dokładnie miksując po każdym. Mąkę mieszamy z kakao i przesiewamy do ciasta. Delikatnie mieszamy całość szpatułką. Przekładamy do foremki (dużej i płaskiej lub małej i wysokiej). Pieczemy ok. 25-35 min w 170 stopniach - do suchego patyczka.
Rozpuszczamy żelatynę w 50 ml zimnej wody i odstawiamy na kilka minut do napęcznienia. W tym czasie dokładnie mieszamy twaróg z miodem i słodzidłem. Żelatynę podgrzewamy w mikrofali ok. 10-15 sekund (nie może się zagotować!), hartujemy dodając łyżkę twarogu i szybko mieszkamy, żeby nie powstały grudki. Całość wlewamy do masy i od razu blendujemy na wysokich obrotach.
Wystudzone ciasto kroimy na pół lub w poprzek. Na jedną część wykładamy masę twarogową i przykrywamy drugą połową ciasta. Chowamy do lodówki na kilka godzin (można czymś lekko obciążyć górę ciasta). Kroimy na kawałki wielkości mlecznej kanapki ;)
Jestem ciekawa, czy smakuje równie dobrze jak oryginał :)
OdpowiedzUsuńRobiłam ostatnio dzieciom, pycha
OdpowiedzUsuńTeż bardzo lubię takie zdrowe wersje znanych batoników. Robię je bardzo często, a co najważniejsze - te fit wersje smakują jeszcze lepiej.
OdpowiedzUsuńAbsolutnie nie wygląda na fit :)
OdpowiedzUsuńJest fantastyczna i prezentuje się świetnie! Zaskoczyłam nią wczoraj gości w urodziny, także też nie byli w stanie uwierzyć, że jest tak prosta w przygotowaniu :)
OdpowiedzUsuńTakie coś to na pewno każdemu bardzo smakuje. Sam o tym artykule powiem mojej małżonce.
OdpowiedzUsuńJaką mąkę można użyć w tym przepisie?
OdpowiedzUsuń