Od dawna szukałam przepisu na domowe ciastko proteinowe. Chciałam, żeby było jednocześnie klejące się do zębów, ale też kruche i wyczuwalnie "wypieczone". Na kanał Joe Duff - The Diet Chef trafiłam przypadkiem i przepadłam! Oprócz przepisu na IDEALNE proteinowe ciastko, znalazłam tam masę pomysłów na zdrowe, wysokobiałkowe desery. Koniec z dopijaniem odżywki po treningu! ;)
PODWÓJNIE CZEKOLADOWE CIASTKO PROTEINOWE
B: 26,6 g T: 7,8 g W: 9,6 g
- 30 g odżywki białkowej (czekoladowej/czekoladowo-karmelowej)
- 20 g mleka (dowolnego, u mnie krowie 1,5%)
- 7 g mąki kokosowej
- 5 g kakao
- erytrytol do smaku
- kostka gorzkiej czekolady
Suche (dokładnie odmierzone!) składniki dokładnie mieszamy w małej misce. Dolewamy mleko i mieszamy łyżką, aż powstaną grudki ciasta. Lekko natłuszczamy ręce olejem (najlepiej sprawdzi się do tego PAM) i zagniatamy masę do powstania jednolitej kulki ciasta. Natłuszczamy blat i formujemy na nim kształt ciastka o grubości ok. 1 cm.
Przekładamy ciastko na mały natłuszczony talerz, wciskamy w nie drobno pokrojoną czekoladę i pieczemy w mikrofalówce ok. 10-20 sekund. Czas zależy od mocy kuchenki oraz tego czy ciastko ma być bardziej "ciągnące" (pieczone krócej) czy kruche (pieczone dłużej).
Odstawiamy na 1-2 minuty, żeby wystygło i nabrało odpowiedniej konsystencji. Przechowujemy w lodówce.
********************************************************************************
CYNAMONOWE CIASTKO PROTEINOWE
B: 23,4 g T: 4,9 g W: 4 g
- 30 g odżywki białkowej (waniliowej/biała czekolada)
- 20 g mleka (dowolnego, u mnie krowie 1,5%)
- 7 g mąki kokosowej
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- erytrytol do smaku
Suche (dokładnie odmierzone!) składniki dokładnie mieszamy w małej misce. Dolewamy mleko i mieszamy łyżką, aż powstaną grudki ciasta. Lekko natłuszczamy ręce olejem (najlepiej sprawdzi się do tego PAM) i zagniatamy masę do powstania jednolitej kulki ciasta. Natłuszczamy blat i formujemy na nim kształt ciastka o grubości ok. 1 cm.
Przekładamy ciastko na mały natłuszczony talerz (możemy dodatkowo posypać z wierzchu cynamonem i erytrytolem) i pieczemy w mikrofalówce ok. 10-20 sekund. Czas zależy od mocy kuchenki oraz tego czy ciastko ma być bardziej "ciągnące" (pieczone krócej) czy kruche (pieczone dłużej).
Odstawiamy na 1-2 minuty, żeby wystygło i nabrało odpowiedniej konsystencji. Przechowujemy w lodówce.
********************************************************************************
OWSIANE CIASTKO PROTEINOWE Z ŻURAWINĄ
B: 25,6 g T: 3,9 g W: 21,7 g
- 30 g odżywki białkowej (waniliowej/biała czekolada)
- 20 g mleka (dowolnego, u mnie krowie 1,5%)
- 15 g mąki owsianej
- 10 g żurawiny (lub rodzynek )
- erytrytol do smaku
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
Suche (dokładnie odmierzone!) składniki dokładnie mieszamy w małej misce. Dolewamy mleko i mieszamy łyżką, aż powstaną grudki ciasta. Lekko natłuszczamy ręce olejem (najlepiej sprawdzi się do tego PAM) i zagniatamy masę do powstania jednolitej kulki ciasta. Natłuszczamy blat i formujemy na nim kształt ciastka o grubości ok. 1 cm.
Przekładamy ciastko na mały natłuszczony talerz i pieczemy w mikrofalówce ok. 10-20 sekund. Czas zależy od mocy kuchenki oraz tego czy ciastko ma być bardziej "ciągnące" (pieczone krócej) czy kruche (pieczone dłużej).
Odstawiamy na 1-2 minuty, żeby wystygło i nabrało odpowiedniej konsystencji. Przechowujemy w lodówce.
Konkretnie naładowane białkiem! A jak świetnie się prezentują
OdpowiedzUsuńSą bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńdojebane😍
OdpowiedzUsuńJaka moc mikrofali?
OdpowiedzUsuń"Czas zależy od mocy kuchenki oraz tego czy ciastko ma być bardziej "ciągnące" (pieczone krócej) czy kruche (pieczone dłużej)."
UsuńU mnie to była największa moc, a czas na wyczucie :)
Czy ciasta wyjdą w air fryer?
OdpowiedzUsuń