- makaron
- filet z kurczaka
- ugotowany bób
- słodka śmietanka (u mnie 12%)
- sól, pieprz
- opcjonalnie: pietruszka/koperek
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. W tym samym czasie kroimy kurczaka w drobną kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy na lekko natłuszczonej patelni. Gdy mięso zacznie nabierać złotego koloru, dolewamy śmietankę, wsypujemy bób i redukujemy kilka chwil do zgęstnienia sosu. Makaron odcedzamy na sitku i dodajemy na patelnię. Zdejmujemy naczynie z kuchenki, mieszamy, posypujemy świeżo zmielony pieprzem, posiekaną pietruszką lub koperkiem i od razu podajemy.
Bób ma bardzo fajne właściwości lecznicze, muszę go więcej stosować w mojej kuchni. Dzięki za fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńWarto wypróbować przepis póki dostępny jest w sklepach świeży bób
OdpowiedzUsuń