NAJLEPSZY filet z kurczaka jaki do tej pory jadłam!!! Aromatyczny, wilgotny i można przygotować go od razu na kilka dni. Robi się "sam", nie trzeba go pilnować podczas gotowania, a nie da się go przypalić. Dodatkowo, efektem ubocznym jest spora ilość pysznego sosu, który można wykorzystać do innych dań. Brzmi idealnie, prawda? :)
- 500g filetu z kurczaka
- 250g passaty pomidorowej
- mała cebula (u mnie 2 szalotki)
- ząbek czosnku
- łyżka sosu sojowego
- dowolne przyprawy (u mnie mieszanka do chili con carne i słodka papryka)
Kurczaka myjemy i oczyszczamy z błonek. Na patelni wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i podduszamy do miękkości z odrobiną wody. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy całość jeszcze kilkanaście sekund (nie dłużej, bo czosnek zrobi się gorzki). Przekładamy zawartość patelni do garnka z grubym dnem i dodajemy pozostałe składniki marynaty. Mieszamy dokładnie, ustawiamy palnik na niską moc (u mnie 3/9), wkładamy kurczaka i polewamy sosem aby był dokładnie obtoczony. Przykrywamy pokrywką i gotujemy przez około godzinę. W tym czasie 2-3 razy obróciłam mięso w garnku.
Kurczak jest gotowy, gdy pod wpływem nacisku łyżki zaczyna się rozpadać. Wyjmujemy mięso na talerz i przy użyciu dwóch widelców rozrywamy mięso wzdłuż włókien. Dodajemy kilka łyżek sosu i całość dokładnie mieszamy. Przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym szklanym pojemniku. Resztę sosu przelewamy do słoika i dowolnie używamy :)
Podajemy z surówką (posiłek BT) lub z ryżem. Świetnie pasuje też jako nadzienie do burgerów, tortilii, chlebków naan lub pit - jeśli jecie takie rzeczy ;)
Bardzo smacznie! :)
OdpowiedzUsuńa czy z filetem z indyka tez wyjdzie?
OdpowiedzUsuńOczywiście - wyjdzie z każdym mięsem. Kwestia wydłużenia czasu gotowania ze względu na wielkość fileta :)
UsuńJa próbowałam z filetem z indyka i wyszło bardzo smacznie, niewiele dłużej gotowałam.
OdpowiedzUsuńRobiłam, zapisałam, pyszny :)
OdpowiedzUsuńJadłem to kiedyś u mojej babci i bardzo pysznie smakowało. Szkoda że jeszcze nie znalazłem czasu żeby sobie to przygotowywać.
OdpowiedzUsuńDanie genialne, bardzo proste i wszyscy bardzo zachwyceni :)
OdpowiedzUsuńA z rybą by wyszło?
OdpowiedzUsuńSuper przepis, sam robię często podobnego szarpanego kurczaka! Zdecydowanie mój ulubiony dodatek do burgerów :)
OdpowiedzUsuń