- 1/2 główki kalafiora
- bulion warzywny
- 2-3 cebule lub kawałek pora (biała część)
- mielony filet z kurczaka
- sól i pieprz
Kalafior drobno siekamy albo traktujemy blenderem - szybciej się ugotuje. Wrzucamy na wrzący bulion warzywny i gotujemy pod przykryciem. W tym czasie podsmażamy na patelni cebulę do lekkiego zezłocenia. Dodajemy do kalafiora. Na tej samej patelni smażymy kurczaka. Blendujemy zupę, dodajemy mięso i gotujemy kilka minut. Doprawiamy do smaku. Opcjonalnie można ją zabielić mlekiem migdałowym.
Zupę możemy potraktować jako posiłek białkowy lub dodać oliwę (najlepiej smakową, np. czosnkową) i podać z drobnym makaronem lub ziemniakami.
Wygląda bardzo apetycznie i smacznie! :-)
OdpowiedzUsuń