SPÓD:
- 100 g kaszy jaglanej (lub mąki jaglanej)
- 30 g mąki kokosowej
- 30 g płynnego oleju kokosowego
- 10 g mąki lnianej (albo mielonego siemienia)
- 1 jajko
- erytrytol (lub dowolny słodzik)
- woda
Kaszę mielimy w młynku na mąkę. Dodajemy pozostałe składniki (oprócz wody) i zagniatamy ciasto. Powoli dodajemy płyn, aby ciasto miało konsystencję miękkiej plasteliny. Przygotowane spód przekładamy równomiernie na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 10 minut.
MASA SEROWA:
- 250 g chudego twarogu
- 200 mleka kokosowego (gęstego)
- 3 jajka
- 30 g odżywki białkowej (waniliowa lub biała czekolada)
- ekstrakt waniliowy (lub aromat, np. TEN)
- ewentualnie: słodzik do smaku
* przepis pochodzi STĄD (z małymi modyfikacjami)
Pycha! ;-)
OdpowiedzUsuńRobiłam już kiedyś wg przepisu z ze strony kierunekfitness, muszę jeszcze spróbować z Twoimi modyfikacjami.
OdpowiedzUsuń