Czasem wystarczy zmienić rodzaj mąki, żeby całkowicie odmienić smak zwykłego omletu. Mąka kasztanowa jest pod tym względem wyjątkowa i smakuje zupełnie inaczej niż te powszechnie używane. Chociaż jest dosyć droga, to do omletu zużywa się jej niedużo, więc można czasem zaszaleć, a resztę wykorzystać do zrobienia babki kasztanowej (
klik!) albo muffinek (
klik!).
- 2 jajka
- 35 g mąki kasztanowej
- erytrytol
- dowolne dodatki
Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając erytrytol. Dodać żółtka i nadal miksować do połączenia składników. Wsypać PRZESIANĄ mąką kasztanową i DELIKATNIE wymieszać szpatułką. Smażyć na lekko natłuszczonej patelni, z dwóch stron pod przykryciem. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Do niedawna nie wiedziałam w ogóle o istnieniu mąki kasztanowej, ten omlecik wygląda kusząco ;-)
OdpowiedzUsuńSpróbujesz raz i przepadniesz 😉
Usuń