piątek, 20 października 2017

Dyniowo-kasztanowa babka

Zgodnie z zapowiedziami - na stół wjeżdża dyniowa babka. Jeśli zrobicie ją dzisiaj po pracy, będzie idealna na jutrzejsze śniadanie ;)




  • 6 jajek
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki mleka kokosowego
  • 1 duża marchew
  • 1 duży banan
  • 200 g mąki kasztanowej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szczypta soli
  • sok z 1/2 cytryny

Marchew obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy obranego banana i miksujemy (np. blenderem) na gładką masę. Jaja ubijamy ze szczyptą soli. Następnie, cały czas mieszając, dodajemy roztopiony i ostudzony olej kokosowy, mleko kokosowe i masę marchewkowo-bananową. Mieszamy aż składniki się połączą.

Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą i przesiewamy. Stopniowo dodajemy do połączonych mokrych składników. Na koniec, dalej mieszając, dodajemy sok z cytryny.Ciasto wlewamy do formy na babkę wysmarowanej olejem kokosowym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°C na ok. 40 minut.


*Przepis pochodzi stąd


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz