czwartek, 12 lipca 2018

Domowe ciastka proteinowe (40% białka w porcji!)

Jestem w stanie zjeść każdą ilość białkowych ciastek i batonów! Ostatnio, gdy kupowałam w paqj.pl proteinowe ciastko z Body Attack, Maciek rzucił wyzwanie, że nie dam rady zjeść całego na jeden raz. Zjadłam... i nawet go nie poczułam :) Nie tylko ze względu na znikomą ilość (40 g), ale też smak, który chociaż mocno czekoladowy - zupełnie mnie nie powalił. Największym rozczarowaniem był brak kawałków czekolady, które przełamałyby typową dla tego typu słodyczy "żująco-klejącą" konsystencję. Cena (13 zł) też wydała mi się mocno wygórowana jak na tego typu produkt. Na plus zaliczam w zasadzie tylko dużą porcję białka w jednym ciastku...

 

Od dawna szukałam przepisu na domowe ciastko proteinowe. Chciałam, żeby było jednocześnie klejące się do zębów, ale też kruche i wyczuwalnie "wypieczone". Na kanał Joe Duff - The Diet Chef trafiłam przypadkiem i przepadłam! Oprócz przepisu na IDEALNE proteinowe ciastko, znalazłam tam masę pomysłów na zdrowe, wysokobiałkowe desery. Koniec z dopijaniem odżywki po treningu! ;)

PODWÓJNIE CZEKOLADOWE CIASTKO PROTEINOWE

B: 26,6 g T: 7,8 g W: 9,6 g


  • 30 g odżywki białkowej (czekoladowej/czekoladowo-karmelowej)
  • 20 g mleka (dowolnego, u mnie krowie 1,5%)
  • 7 g mąki kokosowej
  • 5 g kakao
  • erytrytol do smaku
  • kostka gorzkiej czekolady

Suche (dokładnie odmierzone!) składniki dokładnie mieszamy w małej misce. Dolewamy mleko i mieszamy łyżką, aż powstaną grudki ciasta. Lekko natłuszczamy ręce olejem (najlepiej sprawdzi się do tego PAM) i zagniatamy masę do powstania jednolitej kulki ciasta. Natłuszczamy blat i formujemy na nim kształt ciastka o grubości ok. 1 cm.

Przekładamy ciastko na mały natłuszczony talerz, wciskamy w nie drobno pokrojoną czekoladę i pieczemy w mikrofalówce ok. 10-20 sekund. Czas zależy od mocy kuchenki oraz tego czy ciastko ma być bardziej "ciągnące" (pieczone krócej) czy kruche (pieczone dłużej).

Odstawiamy na 1-2 minuty, żeby wystygło i nabrało odpowiedniej konsystencji. Przechowujemy w lodówce.

********************************************************************************

CYNAMONOWE CIASTKO PROTEINOWE

B: 23,4 g T: 4,9 g W: 4 g



  • 30 g odżywki białkowej (waniliowej/biała czekolada)
  • 20 g mleka (dowolnego, u mnie krowie 1,5%)
  • 7 g mąki kokosowej
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • erytrytol do smaku

Suche (dokładnie odmierzone!) składniki dokładnie mieszamy w małej misce. Dolewamy mleko i mieszamy łyżką, aż powstaną grudki ciasta. Lekko natłuszczamy ręce olejem (najlepiej sprawdzi się do tego PAM) i zagniatamy masę do powstania jednolitej kulki ciasta. Natłuszczamy blat i formujemy na nim kształt ciastka o grubości ok. 1 cm.

Przekładamy ciastko na mały natłuszczony talerz (możemy dodatkowo posypać z wierzchu cynamonem i erytrytolem) i pieczemy w mikrofalówce ok. 10-20 sekund. Czas zależy od mocy kuchenki oraz tego czy ciastko ma być bardziej "ciągnące" (pieczone krócej) czy kruche (pieczone dłużej).

Odstawiamy na 1-2 minuty, żeby wystygło i nabrało odpowiedniej konsystencji. Przechowujemy w lodówce.



********************************************************************************

OWSIANE CIASTKO PROTEINOWE Z ŻURAWINĄ

B: 25,6 g T: 3,9 g W: 21,7 g


  • 30 g odżywki białkowej (waniliowej/biała czekolada)
  • 20 g mleka (dowolnego, u mnie krowie 1,5%)
  • 15 g mąki owsianej
  • 10 g żurawiny (lub rodzynek )
  • erytrytol do smaku
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli

Suche (dokładnie odmierzone!) składniki dokładnie mieszamy w małej misce. Dolewamy mleko i mieszamy łyżką, aż powstaną grudki ciasta. Lekko natłuszczamy ręce olejem (najlepiej sprawdzi się do tego PAM) i zagniatamy masę do powstania jednolitej kulki ciasta. Natłuszczamy blat i formujemy na nim kształt ciastka o grubości ok. 1 cm.

Przekładamy ciastko na mały natłuszczony talerz i pieczemy w mikrofalówce ok. 10-20 sekund. Czas zależy od mocy kuchenki oraz tego czy ciastko ma być bardziej "ciągnące" (pieczone krócej) czy kruche (pieczone dłużej).

Odstawiamy na 1-2 minuty, żeby wystygło i nabrało odpowiedniej konsystencji. Przechowujemy w lodówce.


5 komentarzy:

  1. Konkretnie naładowane białkiem! A jak świetnie się prezentują

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka moc mikrofali?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "Czas zależy od mocy kuchenki oraz tego czy ciastko ma być bardziej "ciągnące" (pieczone krócej) czy kruche (pieczone dłużej)."

      U mnie to była największa moc, a czas na wyczucie :)

      Usuń