czwartek, 10 stycznia 2019

FIT mleczna kanapka

Ciasto, które pozwala przemycić twaróg w całkiem przyjaznej formie dla tych, którym już bokiem wychodzi jedzenie go "tradycyjnie" :) Duża porcja, syci na długo, nie ma problemu z pakowaniem na wynos do pudełka!


CIASTO:
  • 5 jajek (białka i żółtka osobno)
  • 90 mąki
  • 20 g kakao
  • słodzidło
MASA:
  • 600 g twarogu mielonego (z wiaderka)
  • 50 g miodu (u mnie lipowy)
  • 24 g żelatyny
  • słodzidło (do smaku)

Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając słodzidło. Dodajemy pojedynczo żółtka, dokładnie miksując po każdym. Mąkę mieszamy z kakao i przesiewamy do ciasta. Delikatnie mieszamy całość szpatułką. Przekładamy do foremki (dużej i płaskiej lub małej i wysokiej). Pieczemy ok. 25-35 min w 170 stopniach - do suchego patyczka.

Rozpuszczamy żelatynę w 50 ml zimnej wody i odstawiamy na kilka minut do napęcznienia. W tym czasie dokładnie mieszamy twaróg z miodem i słodzidłem. Żelatynę podgrzewamy w mikrofali ok. 10-15 sekund (nie może się zagotować!), hartujemy dodając łyżkę twarogu i szybko mieszkamy, żeby nie powstały grudki. Całość wlewamy do masy i od razu blendujemy na wysokich obrotach.

Wystudzone ciasto kroimy na pół lub w poprzek. Na jedną część wykładamy masę twarogową i przykrywamy drugą połową ciasta. Chowamy do lodówki na kilka godzin (można czymś lekko obciążyć górę ciasta). Kroimy na kawałki wielkości mlecznej kanapki ;)

7 komentarzy:

  1. Jestem ciekawa, czy smakuje równie dobrze jak oryginał :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam ostatnio dzieciom, pycha

    OdpowiedzUsuń
  3. Też bardzo lubię takie zdrowe wersje znanych batoników. Robię je bardzo często, a co najważniejsze - te fit wersje smakują jeszcze lepiej.

    OdpowiedzUsuń
  4. Absolutnie nie wygląda na fit :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jest fantastyczna i prezentuje się świetnie! Zaskoczyłam nią wczoraj gości w urodziny, także też nie byli w stanie uwierzyć, że jest tak prosta w przygotowaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie coś to na pewno każdemu bardzo smakuje. Sam o tym artykule powiem mojej małżonce.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaką mąkę można użyć w tym przepisie?

    OdpowiedzUsuń