niedziela, 19 sierpnia 2018

Sernik czekoladowo-orzechowy

Uwielbiam serniki (nie tylko te tradycyjne) i jest już ich całkiem sporo na blogu (KLIK!). Tym razem wersja z czekoladą (więc musi być dobra ;)) i orzechami. Ciężki, mokry, z chrupiącymi kawałkami - w sam raz na śniadanie. I po drugim śniadaniu. I na deser do południowej kawy ;)


  • 600 g twarogu półtłustego
  • 100 g mielonych orzechów włoskich
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 50 g kakao
  • 3 jajka
  • 1 op. budyniu czekoladowego
  • erytrytol (lub inny zamiennik cukru)

Twaróg miksujemy z jogurtem i jajkami. W drugiej misce mieszamy suche składniki - orzechy, kakao i budyń w proszku. Suche składniki dodajemy do mokrych i miksujemy do połączenia się składników (ale nie za długo, żeby nie napowietrzać masy). Słodzimy do smaku. Pieczemy ok. 45-60 minut w 180 stopniach.

7 komentarzy:

  1. Sernik to ja też bardzo chętnie w każdej formie spróbuje. Ten wygląda rzeczywiście bardzo smakowicie. Co prawda orzechy wolę jeść w swobodnej formie że tak powiem, ale do sernika też jak najbardziej pasują

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam słabość do sernika, a ten wygląda naprawdę obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Na tym blogu zauważyłem bardzo dużo ciekawych artykułów. Na ten blog na pewno będę wracał.

    OdpowiedzUsuń
  4. Przeczytałem dużo artykułów na tym blogu. Dużo z nich się dowiedziałem.

    OdpowiedzUsuń
  5. O zdrowie powinno się dbać. Tak mówię każdej osobie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaka średnica tortownicy?

    OdpowiedzUsuń