poniedziałek, 2 lipca 2018

Proteinowy mug cake

Jak brzmi najlepsze śniadanie? Słodkie, ciepłe, świeże i na szybko :) Proteinowy mug cake robi się w góra 3 minuty już z pieczeniem (serio!) i możecie go przyrządzić nawet w pracy - jeśli tylko macie dostęp do kuchenki mikrofalowej ;)


  • 30 odżywki białkowej (najlepiej czekoladowej)
  • 20 g mąki owsianej/orkiszowej
  • 5 g kakao
  • 40 g proteinowego jogurtu naturalnego
  • 30 g dowolnego mleka (u mnie krowie 1.5%)
  • erytrytol do smaku



Suche składniki mieszamy dokładnie w misce. Dodajemy jogurt i mleko. Mieszamy do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Przelewamy masę do natłuszczonej kokilki (lub kubka/miseczki odpornej na wysoką temperaturę) i pieczemy w mikrofalówce przez ok. 1,5-2 minuty*.

* po 90 sekundach ciasto było jeszcze lekko płynne na środku, po 110 sekundach było już całkiem upieczone. Wszystko zależy od mocy mikrofalówki :)


1 komentarz:

  1. Po raz pierwszy odwiedziłem te forum i muszę stwierdzić że jest bardzo ciekawie.Od dziś będę częściej tu zaglądał.

    OdpowiedzUsuń