- 120 g mąki kokosowej
- 80 g mąki jaglanej
- 100 g oleju kokosowego (stałego, najlepiej z lodówki)
- 30 g erytrytolu
- jajko
- szczypta soli
Wszystkie składniki zagniatamy szybko rękoma, do otrzymania zwartej kuli z ciasta. Jeśli nie będzie chciało się zlepić, dodajemy po trochu zimnej wody. Otrzymaną kulę wsadzamy do zamrażalnika na 10 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i lepimy z ciasta dowolny kształt o grubości ok. 1 cm. Pieczemy ok. 15-20 minut do złotego koloru.
- 150 g daktyli
- 100 g masła orzechowego
- 30 g mieszanki orzechów
- 4 kostki gorzkiej czekolady
Daktyle zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 15 minut. Po tym czasie odlewamy wodę i mielimy je blenderem na gładką masę. Dodajemy masło orzechowe, dokładnie mieszamy i smarujemy wierzch mazurka. Dekorujemy ciasto orzechami i rozpuszczoną czekoladą.
Jeszcze zdążę na Wielkanoc zrobić!
OdpowiedzUsuńSmacznego! :-)
UsuńWygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuń