Uwielbiam czekoladowe trufle i mogłabym jeść je garściami dlatego... w ogóle ich nie kupuję :) Czasem jednak nachodzi mnie, żeby zjeść coś słodkiego i klejącego się do zębów. Nie sądziłam, że uda mi się zaspokoić tę zachciankę słodkimi ziemniakami... A jednak! :)
- 100 g batatów
- 60 masła orzechowego
- 30 g odżywki białkowej (u mnie karmelowa)
- 30 g mąki kokosowej
- opcjonalnie: kilka kropli aromatu (u mnie nugatowy), kakao lub wiórki kokosowe do obtoczenia
Bataty kroimy w małą kostkę, zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości. Miksujemy na gładką masę i zostawiamy do wystudzenia. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Rękoma zwilżonymi zimną wodą formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w kakao lub wiórkach. Przechowujemy w lodówce.
* oryginalny przepis tutaj
Smacznie! :)
OdpowiedzUsuńSmaczne??? To nie jest smaczne, to jest przepyszne. Musiałam uciec z domu, żeby nie wyżreć łyżką jeszcze ciepłej masy...
OdpowiedzUsuńNastępnym razem zrób od razu podwójną porcję! :)
OdpowiedzUsuń