Ciężko nazwać sernikiem coś, co nie ma w sobie sera, ale to ciasto po nocy w lodówce smakuje dokładnie jak sernik. Albo po prostu dawno nie jadłam oryginału :) W każdym razie, według mnie, to najlepsze ciasto z warzyw, jakie do tej pory zrobiłam!
- 250 g batatów (ugotowanych i zmiksowanych na gładką masę)
- 30 g mąki orkiszowej
- 20 mąki kokosowej (ewentualnie wiórków kokosowych)
- 2 jajka
- słodzik (u mnie jak zwykle erytrytol)
- opcjonalnie: zmielona wanilia lub cynamon
Jajka miksujemy ze słodzikiem na puszystą masę. Dodajemy resztę składników i miksujemy do połączenia się składników. Przelewamy ciasto do małej natłuszczonej keksówki i pieczemy ok. 60 minut w 180 stopniach. Ciasto pięknie urośnie w piekarniku, ale potem równie spektakularnie opadnie - zupełnie jak sernik :)
Smacznie! :)
OdpowiedzUsuń