Wpadło mi w ręce odtłuszczone (i to o 85%) masło orzechowe w proszku. Jednak coś za coś, bo ma w składzie więcej węglowodanów niż zwykłe masło i dodatek cukru (niewiele, ale jednak). Można skorzystać ze zmielonych na mąkę orzechów, ale wtedy polecam zrobić do posmarowania omleta "beztłuszczową" polewę (np. z odżywki białkowej).
- 3 białka
- saszetka masła orzechowego w proszku PB2 (dostępne np. tutaj)
- masło orzechowe
- kakao
- słodzik
- odrobina mleka roślinnego lub wody
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając odrobinę słodzika (pamiętajcie, że PB2 jest słodkie). Dodajemy sproszkowane masło i delikatnie mieszamy szpatułką. Smażymy pod przykryciem z dwóch stron na lekko natłuszczonej patelni.
Masło orzechowe mieszamy z kakao, słodzikiem i odrobiną mleka lub wody, do uzyskania konsystencji gęstej polewy.
Wygląda niesamowicie apetycznie!
OdpowiedzUsuń