- 500 g mielonego mięsa z indyka
- szalotka (lub mała cebula)
- papryka
- 100 g pieczarek
- 150 g marchewki z groszkiem (mrożonka)
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 200 g passaty pomidorowej
- 2 duże bataty
- czubata łyżka oleju kokosowego
- przyprawy: rozmaryn, chilli, sól, pieprz
Bataty obieramy i gotujemy w wodzie z odrobiną soli do miękkości. Rozgniatamy z łyżką oleju kokosowego na puree. Doprawiamy szczyptą pieprzu.
Mięso mielone smażymy na patelni razem z cebulą i pieczarkami, aż będzie lekko brązowe. Dodajemy paprykę i marchewkę z groszkiem i dusimy ok. 10 min. pod przykryciem. Następnie dodajemy koncentrat, passatę i przyprawy i dusimy kolejne 10 min. (w razie potrzeby podlewając odrobiną wody).
Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego, przykrywamy puree z batatów i zapiekamy w 180 stopniach, aż farsz zacznie "bąblować", a bataty lekko się zapieką.
* inspiracja przepisem stąd
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuń