- 350 g mąki pszennej pełnoziarnistej (lub orkiszowej)
- 210 g pomidorów krojonych z puszki (odsączcie "wodę" i wybierzcie "gęstą" część)
- 80 g oleju rzepakowego (lub płynnego kokosowego)
- dojrzały banan
- 2 łyżki przyprawy do piernika (polecam TĄ - w składzie tylko przyprawy, bez dodatku białej mąki)
- 20 g kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- erytrytol (do smaku)
"Mokre" składniki - pomidory, banana i olej - mielimy dokładnie w blenderze. Dodajemy pozostałe "suche" produkty i blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Uwaga! Ciasto będzie bardzo gęste, więc w razie potrzeby (gdyby blender nie dawał rady :)) dodajemy kilka łyżek "soku" z pozostałych pomidorów lub wody.
Przekładamy masę łyżką do natłuszczonej foremki i pieczemy w 180 stopniach (najlepiej z termoobiegiem) przez ok. 45 min. - do suchego patyczka.
Dzięki dodatkowi oleju ciasto jest wilgotne i może długo stać. Trzymam swoje w lodówce, zawinięte w folię aluminiową. Czwartego dnia smakuje tak samo dobrze, jak tuż po wyjęciu z piekarnika ;)
* przepis stąd
* przepis stąd
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńMozna poznac makro?
OdpowiedzUsuń