B: 15,6g, T: 7,7 g, W: 16,3g (1 z 8 kawałków)
SPÓD:
- 100 g płatków kukurydzianych
- 75 g gorzkiej czekolady (u mnie 70%)
- 50 g gładkiego masła orzechowego
- 50 g mleka (dowolnego)
MASA SERNIKOWA:
- 450 g jogurtu naturalnego (u mnie proteinowy z Lidla)
- 50 g czekoladowej odżywki białkowej (u mnie czekoladowo-bananowa z WK)
- 10 g kakao
- 15 g żelatyny
- erytrytol (lub inny słodzik) - do smaku
Czekoladę, mleko i masło orzechowe rozpuszczamy na małym ogniu lub w mikrofalówce do uzyskania gładkiej masy. Dosypujemy pokruszone (nie za drobno) płatki kukurydziane i dokładnie mieszamy. Gotową masą wylepiamy dno tortownicy, dobrze dociskając. Wkładamy do lodówki.
Żelatynę wsypujemy do 75 ml zimnej wody i odstawiamy na kilka minut do napęcznienia. Jogurt, odżywkę i kakao miksujemy kilka minut, dosładzając w razie potrzeby. Żelatynę podgrzewamy na małym ogniu lub w mikrofalówce (nie dopuszczając do zagotowania!) i wlewamy wąskim strumieniem do masy - cały czas miksując ją na wysokich obrotach. Następnie wylewamy całość na schłodzony wcześniej spód i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
* przepis STĄD (z małymi modyfikacjami)
Świetny pomysł! ;-)
OdpowiedzUsuńWspaniale, tylko to nie twoj pomysl
OdpowiedzUsuń-> http://www.mrfit-trener.com/2018/05/13/czekoladowa-pianka-na-chrupiacym-spodzie-z-maslem-orzechowym/
Przecież podałam pod przepisem skąd pochodzi - łącznie z linkiem.
Usuń