B: 16,9 g, T: 11,9 g, W: 4,7 g (2 tosty/4 trójkąty)
- 2 jajka
- 15 g mąki kokosowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- przyprawy (u mnie sól, przyprawa do pizzy, wędzona papryka i czosnek)
- opcjonalnie - dowolne nasiona (słonecznik, siemię lniane, sezam, itp.)
Rozgrzewamy toster. Jajka roztrzepujemy z przyprawami i proszkiem do pieczenia. Dodajemy mąkę kokosową. Robimy to partiami, ponieważ każda mąka inaczej chłonie płyny i może się okazać, że ciasto będzie za gęste (a tosty zbite i niesmaczne). Masa powinna być lekko lejąca się.
Płytki tostera lekko natłuszczamy (jeśli jest taka potrzeba), a następnie równomiernie nakładamy dwie porcje ciasta, zamykamy pokrywę i pieczemy do zarumienienia się.
U mnie zawsze są tosty robione po najmniejszej linii oporu, ale chętnie coś nowego wypróbuje;)
OdpowiedzUsuń