B: 3,3 g, T: 7,3 g, W: 15,4 g (1 batonik z 6)
- 70 g daktyli (ok. 15 sztuk)
- 50 g gorzkiej czekolady (u mnie 74%)
- 40 g masła orzechowego (gładkiego)
- 30 g wafli ryżowych (polecam te z solą marską)
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 30 minut. Następnie odlewamy wodę, blendujemy na gładką masę i przekładamy do większej miski. Dodajemy drobno pokruszone wafle ryżowe, masło orzechowe i dokładnie ugniatamy razem wszystkie składniki. Formujemy dowolny kształt mocno ściskając masę i odstawiamy do lodówki na czas przygotowania polewy.
Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce lub kąpieli wodnej i ostrożnie zanurzamy w niej batoniki. Odstawiamy do lodówki, żeby polewa stwardniała.
Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce lub kąpieli wodnej i ostrożnie zanurzamy w niej batoniki. Odstawiamy do lodówki, żeby polewa stwardniała.
W sumie kilka składników i można bardzo fajnego batona sobie zrobić :) Super sprawa
OdpowiedzUsuń