- 800 g batatów (3 duże)
- 3 jajka roz. L
- 50 g odżywki białkowej
- 40 g ciemnego kakao
- erytrytol (opcjonalnie)
- 40 g gorzkiej czekolady
- 30 g niesolonych orzechów ziemnych
- odrobina mleka (dowolnego, u mnie kokosowe)
Bataty gotujemy lub pieczemy w piekarniku do miękkości i blendujemy na gładką masę. Dokładnie mieszamy z jajkami, kakao i odżywką. Dosładzamy według uznania. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 50 minut.
Gdy ciasto całkowicie ostygnie szykujemy polewę. Czekoladę łamiemy na drobne kawałki i rozpuszczamy w garnku z odrobiną mleka. Masa ma być gęsta, ale powinna dać się ją gładko rozsmarować na cieście. Orzechy siekamy na duże kawałki, prażymy na suchej patelni i posypujemy wierzch ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz