poniedziałek, 23 października 2017

Czerwone curry z kurczakiem

Odkąd odkryłam mleko kokosowe, w mojej kuchni zwiększyła się ilość gotowanych zup i sosów. Czerwone curry jest połączeniem jednego i drugiego - za gęste na zupę, ale za rzadkie na sos. Za to z ryżem smakuje idealnie!


  • mleko kokosowe (polecam Real Thai lub Aroy-D)
  • filet z kurczaka
  • czerwona pasta curry (używam tej)
  • czerwona papryka
  • sól, papryka wędzona


Kurczaka pokroić w kostkę, posolić i posypać wędzoną papryką. Paprykę pokroić w paski/kratkę. Wszystko razem podsmażyć na patelni. Do garnka wlać mleko mleko kokosowe i dodać pastę curry do smaku (ostatnio przekonałam się, że całe opakowanie to dużo za dużo - spokojnie wystarczy połowa :)) Zagotować. Dodać mięso z papryką i dusić całość pod przykryciem ok. 15-20 minut.

5 komentarzy:

  1. Hey, gdzie kupujesz pastę carry?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej, w każdym większym markecie, gdzie mają dział z orientalną żywnością. Zazwyczaj kupuję w Carrefourze albo Piotrze i Pawle. Widziałam też w Tesco, Auchan i różnych sieciach delikatesów.

      Usuń