* jedna porcja (z ośmiu kawałków) to 328 kcal, B - 10,1 g, T - 26,6 g, W - 16,8 g
BISZKOPT:
- 4 jajka
- 100 g erytrytolu
- 70 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 75 g musu z dyni
- 25 g wiórków kokosowych
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając erytrytol. Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku, dalej miksując. Dodajemy mus z dyni i krótko miksujemy. Do masy jajeczno-dyniowej dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy całość płaską łopatką. Masę wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Biszkopt pieczemy ok 45-50 minut (standardowo sprawdzam wykałaczką czy się przepiekł).
*przepis pochodzi stąd, z moimi małymi modyfikacjami
*przepis pochodzi stąd, z moimi małymi modyfikacjami
Gdy ciasto wystygnie, ostrym nożem odkrajamy je od brzegów formy i zdejmujemy obręcz. Jeśli chcecie przekroić biszkopt na blaty, upieczcie go dzień wcześniej będzie się lepiej kroił.
MASA DO TORTU:
- 150 g wiórków kokosowych
- 150 g naturalnego serka homogenizowanego chudego (u mnie taki - kupiłam w Carrefour)
- mleko kokosowe
- erytrytol
Wiórki zalewamy mlekiem (ok. 1/2 szklanki, trzeba wyczuć), dodajemy erytrytol i gotujemy aż wiórki zaczną się zlepiać, a płyn odparuje. Po wystudzeniu mieszamy masę z serkiem i przekładamy nią biszkopt.
POLEWA:
- tabliczka gorzkiej czekolady (u mnie 90%)
- czubata łyżeczka oleju kokosowego
Świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuń