Zgodnie z zapowiedziami - na stół wjeżdża dyniowa babka. Jeśli zrobicie ją dzisiaj po pracy, będzie idealna na jutrzejsze śniadanie ;)
- 6 jajek
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki mleka kokosowego
- 1 duża marchew
- 1 duży banan
- 200 g mąki kasztanowej
- 1 łyżeczka sody
- 1 szczypta soli
- sok z 1/2 cytryny
Marchew obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy obranego banana i miksujemy (np. blenderem) na gładką masę. Jaja ubijamy ze szczyptą soli. Następnie, cały czas mieszając, dodajemy roztopiony i ostudzony olej kokosowy, mleko kokosowe i masę marchewkowo-bananową. Mieszamy aż składniki się połączą.
Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą i przesiewamy. Stopniowo dodajemy do połączonych mokrych składników. Na koniec, dalej mieszając, dodajemy sok z cytryny.Ciasto wlewamy do formy na babkę wysmarowanej olejem kokosowym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°C na ok. 40 minut.
*Przepis pochodzi stąd
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz