Lubię sałatki robione "na winie" czyli z tego co się nawinie w lodówce :) I lubię wszystkie rodzaje kaszy, a już pęczak szczególnie. Ostatnio w Biedronce trafiłam na gotowy mix kaszy z ciemnym makaronem i zielonym groszkiem. Po śniadaniu zostały mi kiełki rzodkiewki, gdzieś w lodówce zalegały ogórki konserwowe z chili, więc nawinęłam szybką sałatkę w ramach obiadu. Zjadłam ją na zimno, także jest świetną opcją do zabrania w pudełko i zjedzenia w pracy.
- kasza pęczak (lub gotowy mix z dodatkami)
- pieczarki
- kiełki rzodkiewki (lub rzodkiewka)
- ogórki konserwowe (u mnie z dodatkiem chili)
- kiełbasa z piersi kurczaka (albo wędzona pierś lub filet z kurczaka, pokrojony w kostkę i podsmażony z przyprawami)
- olej sezamowy (lub inny dowolny)
- sól
Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu i studzimy. Pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy na lekko natłuszczonej patelni. Ogórki kroimy w plasterki. Kiełbasę z kurczaka kroimy w kostkę (ja jeszcze dodatkowo podsmażyłam ją na suchej patelni). Mieszamy wszystkie składniki w dużej misce, dolewamy olej i ewentualnie doprawiamy odrobiną soli.
Smakowicie! :-)
OdpowiedzUsuńWygląda super!
OdpowiedzUsuńAle mi ślinka cieknie na ten widok
OdpowiedzUsuń