- 150 g mąki (u mnie mix ryżowej i orkiszowej)
- 150 ml mleka kokosowego (ew. wody)
- 20 g oleju kokosowego (płynnego) lub oleju rzepakowego
- 20 g kakao odtłuszczonego
- 5 g sody oczyszczonej (płaska łyżeczka)
- 1/2 łyżeczki octu
- słodzik
- opcjonalnie - cynamon
Przesiej do miski mąkę, kakao i sodę. Dodaj mleko/wodę, olej, ocet i wymieszaj całość widelcem - tylko do połączenia się składników. Przełóż ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 45 min. w 170 stopniach. Gotowe ciasto ma bardzo ciemną (prawie czarną), chrupiącą skórkę, więc nie należy wyciągać go za szybko z piekarnika w obawie przed spaleniem. Najlepiej sprawdzić to metodą "suchego patyczka" - wbita w ciasto wykałaczka po wyciągnięciu powinna być sucha (bez śladów mokrego ciasta).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz