- 350 g startej na dużych oczkach cukinii (2 średnie sztuki z wydrążonym środkiem)
- 120 g mąki jaglanej
- 100 g musu jabłkowego lub jedno małe starte na papkę jabłko
- 15 g kakao odtłuszczonego
- 1 całe jajko + 2 białka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia/sody
- ziarenka z laski wanilii (lub cynamon)
- słodzik
- szczypta soli
Startą cukinię (bez odsączania!) mieszamy z jajkami, musem jabłkowym, wanilią/cynamonem i słodzikiem.Do drugiej miski przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodajemy suche składniki do mokrych i dokładnie mieszamy - tylko do połączenia się składników. Wylewamy masę do długiej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 55 minut.
Najlepiej smakuje następnego dnia, po nocy spędzonej w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz