niedziela, 14 lutego 2016

Mus jabłkowy

Co zrobić, gdy dostaje się w prezencie ponad 5 kg jabłek? Najlepszy mus do smarowania naleśników albo omletów!



  • jabłka
  • sok z cytryny
  • słodzik - jeśli jabłka są bardzo kwaśne (nie dodawałam)
  • opcjonalnie - wanilia/cynamon

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Ja poszłam na łatwiznę i wrzucałam partiami do blendera na dosłownie 2-3 sekundy. Wkładamy do garnka, dodajemy sok z cytryny i przyprawy, gotujemy pod przykryciem na małym ogniu/mocy kuchenki, często mieszając, aby się nie przypaliło. Mus jest dobry, gdy jabłka częściowo się rozgotują, a całość wyraźnie zgęstnieje do konsystencji dżemu.

Mus można przez kilka dni przechowywać w lodówce. Gdy planujemy większą ilość należy go pasteryzować dowolną metodą, ale ze względu na braku cukru w składzie, lepiej trzymać słoiki w chłodnym miejscu i zjeść mus w ciągu kilku tygodni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz