poniedziałek, 8 lutego 2016

Frytki z batatów + łosoś

Wakacyjny nadmorski klasyk w zdrowej, beztłuszczowej wersji - ryba z frytkami.



  • bataty
  • filet z łososia (ze skórą)
  • sól, pieprz, rozmaryn

Bataty obieramy i kroimy w słupki. Rozkładamy równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, spryskujemy olejem (można to też zrobić pędzelkiem zamoczonym w oleju rzepakowym), posypujemy solą i rozmarynem.

Filet z łososia myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i układamy na blaszce skórą do dołu. Oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Całość pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30 min (grzanie góra-dół). Mój filet był dosyć gruby, więc doszedł równo z frytkami. Jeśli mamy cieńszy kawałek lub wolimy, gdy ryba jest bardziej "mokra" w środku, wkładamy jądo piekarnika na 15-20 minut przed końcem pieczenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz