środa, 17 lutego 2016

Zupa krem z pieczarek / sos pieczarkowy

Jedna z zup, które lepiej smakują niż wyglądają :) W dodatku szybko się robi, nie ma mięsa, więc możemy ugotować większą porcję i zawekować w słoikach na czarną godzinę, gdy nie będzie chciało się nam stać przy garach.


  • pieczarki
  • cebula
  • włoszczyzna (może być mrożona w słupkach)
  • sól, pieprz, ostra papryka

Do wrzącej wody dodajemy włoszczyznę i gotujemy ok. 15 minut. Gęstość zupy zależy od ilości wody, dlatego lepiej na początek dać jej mniej (niewiele ponad poziom warzyw), a później uzupełnić ją według uznania. Pieczarki obieramy i kroimy lub ścieramy na tarce w plastry. Podduszamy na patelni razem z drobno posiekaną cebulą. Przekładamy zawartość patelni do wywaru warzywnego i gotujemy jeszcze kilka minut. Całość miksujemy blenderem na gładki krem i doprawiamy do smaku. Podajemy z razowym makaronem.

Moja zupa wyszła na tyle gęsta, że część wymieszałam z odrobiną jogurtu greckiego 0% i tym sposobem otrzymałam jeszcze sos pieczarkowy do makaronu z kurczakiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz