poniedziałek, 8 lutego 2016

Ciasto z cukinii

Lekkie biszkoptowe ciasto - idealne do porannej kawy. Albo na deser po obiedzie. I może jeszcze do kolacji, bo jeden kawałek ma niewiele więcej węgli niż wafel ryżowy :)

  • 200 g startej i dobrze odciśniętej cukinii
  • 80 g mąki orkiszowej
  • 4 jajka (lub tylko białka)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • słodzik
  • cynamon

Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy słodzik i żółtka (jeśli je używamy) i miksujemy jeszcze kilkanaście sekund. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy całość szpatułką. Następnie dodajemy startą cukinię i przyprawy. Ponownie mieszamy całość do czasu połączenia się składników, ale nie za długo, aby piana z białek nie opadła. Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód) i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 35-40 minut (do suchego patyczka).

Wersja na zdjęciu kolor zawdzięcza tylko cynamonowi, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dodać również kakao lub wiórki kokosowe. Albo wszystko na raz :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz