Propozycja na prosty obiad, która miażdży wszystkie inne! Często przygotowuję go dla osób, które pytają mnie czy nie nudzi mi się ciągłe jedzenie ryżu z kurczakiem :)
- makaron ryżowy
- filet z kurczaka
- sos sojowy
- olej sezamowy
- mieszanka sałat
- nerkowce
Kurczaka kroimy w kostkę, wkładamy do miski i skrapiamy sosem sojowym i wkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Następnie rozgrzewamy patelnię i prażymy na niej pokruszone na niezbyt małe kawałki nerkowce aż zrobią się lekko złote. Zdejmujemy je z patelni i wrzucamy na nią kurczaka. Gdy będzie się smażył przygotowujemy makaron.
Makaron ryżowy gotujemy wg przepisu na opakowaniu lub zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na kilka minut. Przelewamy na sicie, przekładamy do miski i skrapiamy olejem sezamowym, aby się nie sklejał. Nie trzeba go dużo, bo olej ma bardzo intensywny smak.
Na talerzu układamy makaron i kurczaka, a całość posypujemy nerkowcami. Podajemy z mieszkanką sałat, skropioną olejem sezamowym i oprószoną odrobiną soli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz