sobota, 13 sierpnia 2016

Podwójnie orzechowy omlet białkowy

Wpadło mi w ręce odtłuszczone (i to o 85%) masło orzechowe w proszku. Jednak coś za coś, bo ma w składzie więcej węglowodanów niż zwykłe masło i dodatek cukru (niewiele, ale jednak). Można skorzystać ze zmielonych na mąkę orzechów, ale wtedy polecam zrobić do posmarowania omleta "beztłuszczową" polewę (np. z odżywki białkowej).


  • 3 białka
  • saszetka masła orzechowego w proszku PB2 (dostępne np. tutaj)
  • masło orzechowe
  • kakao
  • słodzik
  • odrobina mleka roślinnego lub wody


Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając odrobinę słodzika (pamiętajcie, że PB2 jest słodkie). Dodajemy sproszkowane masło i delikatnie mieszamy szpatułką. Smażymy pod przykryciem z dwóch stron na lekko natłuszczonej patelni.

Masło orzechowe mieszamy z kakao, słodzikiem i odrobiną mleka lub wody, do uzyskania konsystencji gęstej polewy.

2 komentarze: