poniedziałek, 4 grudnia 2017

Ciastka twarogowo-bananowe (bez jajek)

Wszystko smakuje lepiej po upieczeniu, więc zamiast kolejny raz jeść na śniadanie twaróg z bananem, spróbujcie wersji z piekarnika! ;)

  • 250 g chudego twarogu
  • banan
  • 40 g mąki kokosowej
  • 10 g płynnego oleju kokosowego
  • szczypta proszku do pieczenia
  • opcjonalnie: czekolada, orzechy, rodzynki itp.

Wszystkie składniki mielimy w blenderze. Dorzucamy dodatki (wg uznania) i mieszamy. Formujemy dłońmi małe kulki (mi wyszło 6 szt.) i układamy je na blaszce wyłożonej papierem, lekko spłaszczając. Pieczemy ok. 25 min. w 200 stopniach (do lekkiego zarumienienia). Ściągamy z blachy dopiero gdy wystygną.

2 komentarze: