środa, 20 kwietnia 2016

Pasztet z pieczarek

Wilgotny, puszysty pasztet w wersji wegetariańskiej. Ciężko się od niego oderwać - nawet mięsożercom :) Idealny do kanapek, ale solo smakuje równie dobrze!

  • 1/2 kg pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • 30 g płatków jaglanych
  • 2 jajka
  • sól, pieprz

Pieczarki obieramy i trzemy na dużych oczkach tarki. Podsmażamy na suchej patelni do odparowania całej wody. Przekładamy do miski i zostawiamy do wystudzenia. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy do lekkiego zezłocenia. Wrzucamy do pieczarek i blendujemy całość. Do masy dodajemy płatki jaglane, dwa żółtka, doprawiamy i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, przekładamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach.

3 komentarze: