sobota, 16 kwietnia 2016

Pikantna zupa z kurczakiem

Moim ostatnim posiłkiem w ciągu dnia jest zestaw: białko + warzywa. Nie zawsze mam ochotę na kurczaka z warzywami albo sałatkę (czyli to samo, tylko w odwróconych proporcjach :)) Natomiast zawsze chętnie, bez względu na porę roku i pogodę za oknem, zjem zupę. Tym bardziej w takiej gęstej, "konkretnej" wersji.

Oczywiście, możecie podawać zupę o dowolnej porze dnia. Z ryżem lub kaszą stworzy naprawdę sycący obiad.

  • włoszczyzna (u mnie mrożonka w słupkach - jeśli używacie świeżej, zetrzyjcie warzywa na dużych oczkach tarki)
  • passata pomidorowa
  • czerwona papryka
  • filet z kurczaka
  • przyprawa Chili Con Carne
  • sól

Na wrzątek wrzucamy włoszczyznę i gotujemy, aż będzie al dente. W tym czasie na patelni podsmażamy zmielonego kurczaka, doprawionego solą. Do wywaru z warzyw dodajemy passatę, kurczaka, pokrojoną w drobną kostkę paprykę i przyprawę chili. Gotujemy całość ok. 20 minut pod przykryciem, na małej mocy kuchenki.

1 komentarz: