środa, 22 czerwca 2016

Zupa kalafiorowa z kurczakiem

Ostatni wpis z kalafiorem w roli głównej :) I dopiero pierwszy w wersji wytrawnej! W tzw. międzyczasie zrobiłam jeszcze surówkę, ale "bez przepisu się nie liczy". Tym sposobem, z dwóch główek kalafiora za łącznie 6 zł miałam 8(!!!) posiłków. Nadal twierdzicie, że zdrowe jedzenie jest drogie? ;)


  • 1/2 główki kalafiora
  • bulion warzywny
  • 2-3 cebule lub kawałek pora (biała część)
  • mielony filet z kurczaka
  • sól i pieprz


Kalafior drobno siekamy albo traktujemy blenderem - szybciej się ugotuje. Wrzucamy na wrzący bulion warzywny i gotujemy pod przykryciem. W tym czasie podsmażamy na patelni cebulę do lekkiego zezłocenia. Dodajemy do kalafiora. Na tej samej patelni smażymy kurczaka. Blendujemy zupę, dodajemy mięso i gotujemy kilka minut. Doprawiamy do smaku. Opcjonalnie można ją zabielić mlekiem migdałowym.

Zupę możemy potraktować jako posiłek białkowy lub dodać oliwę (najlepiej smakową, np. czosnkową) i podać z drobnym makaronem lub ziemniakami.


1 komentarz: