wtorek, 14 czerwca 2016

Brownie z kalafiora

Po brownie z cukiniiburaków czas na wersję z kalafiorem. Wilgotne, mocno sycące, z małą ilością węglowodanów - bez wyrzutów sumienia zjadłam pół ciasta na śniadanie :)


  • 300g drobno startego/zblendowanego SUROWEGO kalafiora
  • 5 białek
  • 30g mąki (u mnie z brązowego ryżu)
  • 20g odżywki białkowej (u mnie wafelkowa)
  • 20ml oleju
  • 10g kakao
  • słodzik

Wszystkie składniki za wyjątkiem białek dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Przekładamy do wyłożonej papierem tortownicy i pieczemy ok. 30 min. w 180 stopniach.

3 komentarze:

  1. a czy ta odżywka białkowa to konieczna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest niezbędna, ale potrzeba wtedy trochę więcej mąki i słodziku do ciasta.

      Usuń