środa, 23 marca 2016

Brownie z cukinii

  • 350 g startej na dużych oczkach cukinii (2 średnie sztuki z wydrążonym środkiem)
  • 120 g mąki jaglanej
  • 100 g musu jabłkowego lub jedno małe starte na papkę jabłko
  • 15 g kakao odtłuszczonego
  • 1 całe jajko + 2 białka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia/sody
  • ziarenka z laski wanilii (lub cynamon)
  • słodzik
  • szczypta soli

Startą cukinię (bez odsączania!) mieszamy z jajkami, musem jabłkowym, wanilią/cynamonem i słodzikiem.Do drugiej miski przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodajemy suche składniki do mokrych i dokładnie mieszamy - tylko do połączenia się składników. Wylewamy masę do długiej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 55 minut.

Najlepiej smakuje następnego dnia, po nocy spędzonej w lodówce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz