sobota, 26 marca 2016

Proteinowy sernik

Wielkanoc bez pieczonego sernika? Będzie ciężko... Co zrobić, żeby zjeść kawałek (albo kilka) bez większych wyrzutów sumienia? Podwójnie białkowy sernik bez grama cukru! :)

  • 500 g twarogu 0% Emilki (dostępny m.in. w Netto)
  • 2 jajka
  • 40 g odżywki białkowej (u mnie smak waniliowy)
  • opcjonalnie - słodzik/ziarenka wanilii/cynamon (w zależności od smaku odzywki)

Wszystkie składniki dokładnie miksujemy w blenderze - tylko do połączenia się składników. Ważne, żeby nie napowietrzać nadmiernie masy, bo sernik urośnie podczas pieczenia, ale zaraz po wyjęciu opadnie. Masę przelewamy do małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na 60 minut (grzanie góra-dół).

Sernik jest gotowy, gdy dotykając delikatnie środek ciasta palcem, masa lekko "sprężynuje" pod naciskiem. Wtedy wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy w nim ciasto jeszcze na ok. 10 minut do wystudzenia*.

*Jak każdy sernik - najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz