wtorek, 14 czerwca 2016

Słodkie placki z kalafiora

Tak - z kalafiora :) Skoro da się z niego zrobić lody, więc czemu by nie spróbować usmażyć placków? Kalafior jest w tym wypadku super "wypełniaczem" i znacznie zwiększa objętość przygotowanej potrawy, więc idealnie nadaje się na dni niskowęglowodanowe. Uprzedzając pytania - nie, nie czuć w ogóle smaku kalafiora. Serio serio! :)

  • 150g drobno startego/zblendowanego SUROWEGO kalafiora
  • 40g mąki (u mnie jaglana)
  • 30g wiórków kokosowych
  • 10g odżywki białkowej (można pominąć, ale trzeba bardziej dosłodzić masę)
  • 5g kakao
  • 2 duże białka
  • słodzik

Kalafior mieszamy z mąką, wiórkami, odżywką, kakao i słodzikiem. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z resztą masy, aby piana nie opadła. Smażymy z dwóch stron pod przykryciem.

5 komentarzy:

  1. a bez wiorkow wyjdzie ? nienawidze ich! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, że wyjdzie, ale dosyp trochę więcej mąki, żeby się nie rozpadały ;)

      Usuń
  2. Może być mąka kokosowa zamiast jaglanej ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ale mąka kokosowa bardziej chłonie płyny, więc może być potrzebne dodatkowe białko albo odrobina mleka/wody.

      Usuń