środa, 28 marca 2018

Jaglany FIT mazurek

W kalendarzu od kilku dni mamy wiosnę, chociaż niestety za oknem tego w ogóle nie widać :( Dlatego też zupełnie nie czuję zbliżających się świąt Wielkanocnych, które wypadają za dosłownie kilka dni. To idealny czas, żebyście kupili wszystkie potrzebne składniki do zrobienia jaglanego FIT mazurka. Spokojnie może postać 2-3 dni i poczekać na święta (o ile oczywiście wcześniej nie zjecie całego "tylko próbując po małym kawałeczku" ;))




  • 120 g mąki kokosowej
  • 80 g mąki jaglanej
  • 100 g oleju kokosowego (stałego, najlepiej z lodówki)
  • 30 g erytrytolu
  • jajko
  • szczypta soli

Wszystkie składniki zagniatamy szybko rękoma, do otrzymania zwartej kuli z ciasta. Jeśli nie będzie chciało się zlepić, dodajemy po trochu zimnej wody. Otrzymaną kulę wsadzamy do zamrażalnika na 10 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i lepimy z ciasta dowolny kształt o grubości ok. 1 cm. Pieczemy ok. 15-20 minut do złotego koloru.


  • 150 g daktyli
  • 100 g masła orzechowego
  • 30 g mieszanki orzechów
  • 4 kostki gorzkiej czekolady

Daktyle zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 15 minut. Po tym czasie odlewamy wodę i mielimy je blenderem na gładką masę. Dodajemy masło orzechowe, dokładnie mieszamy i smarujemy wierzch mazurka. Dekorujemy ciasto orzechami i rozpuszczoną czekoladą.



3 komentarze: