wtorek, 15 maja 2018

Ciasto BELRISO

Uwielbiam mleczno-ryżowe desery, jak np. waniliowy ryż z jabłkami albo jego szybszą wersję -  płatki ryżowe z truskawkami. Testowałam już też śniadaniowe Belriso domowej roboty. Teraz nadszedł czas na konkrety czyli wielką porcję ryżowej przyjemności ;)

Wyobrażam sobie, że polane sosem z truskawek (albo nawet sosem 0 kcal w tym smaku) musi być jeszcze lepsze, ale i tak ciężko jest mi zmieścić je w makro :P


B-10,8g, T-18g, W-19,9g (porcja 1 z 12)
  • 265 g białego ryżu
  • 225 g wiórków kokosowych
  • 340 ml gęstego mleka kokosowego (real Thai lub Aroy-D)
  • 2,5 szklanki wody
  • 120 g smakowej odżywki białkowej (u mnie biała czekolada)


Wsypujemy ryż do garnka, zalewamy zimną wodą, odrobinę solimy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż wchłonie cały płyn (uważajcie, żeby go nie przypalić ;)). Przekładamy jeszcze gorący ryż do miski, dolewamy mleko kokosowe, dodajemy wiórki i odżywkę białkową. Blendujemy wszystko razem. Przekładamy do tortownicy o średnicy 20 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i studzimy na blacie. Gdy ciasto całkowicie wystygnie wsadzamy je do lodówki na całą noc (im dłużej tam stoi tym jest lepsze :))

1 komentarz: