niedziela, 27 maja 2018

Tosty białkowo-tłuszczowe (posiłek BT)

Od tygodnia dzień w dzień jem tosty na śniadanie i wciąż nie mam ich dosyć! Upieczone można przekroić w poprzek i zrobić z nich "tradycyjne" kanapki - w takiej formie zabieram je do pracy. W niedzielny poranek wkładam do środka ser i ponownie zapiekam w tosterze. Coś czuję, że jeszcze się polubimy z białkowo-tłuszczowymi śniadaniami ;)


B: 16,9 g, T: 11,9 g, W: 4,7 g (2 tosty/4 trójkąty)
  • 2 jajka
  • 15 g mąki kokosowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • przyprawy (u mnie sól, przyprawa do pizzy, wędzona papryka i czosnek)
  • opcjonalnie - dowolne nasiona (słonecznik, siemię lniane, sezam, itp.)




Rozgrzewamy toster. Jajka roztrzepujemy z przyprawami i proszkiem do pieczenia. Dodajemy mąkę kokosową. Robimy to partiami, ponieważ każda mąka inaczej chłonie płyny i może się okazać, że ciasto będzie za gęste (a tosty zbite i niesmaczne). Masa powinna być lekko lejąca się.

Płytki tostera lekko natłuszczamy (jeśli jest taka potrzeba), a następnie równomiernie nakładamy dwie porcje ciasta, zamykamy pokrywę i pieczemy do zarumienienia się.



* przepis STĄD (z małymi modyfikacjami)

1 komentarz:

  1. U mnie zawsze są tosty robione po najmniejszej linii oporu, ale chętnie coś nowego wypróbuje;)

    OdpowiedzUsuń