środa, 30 maja 2018

Domowy baton PICNIC

Pamiętacie batony PICNIC? Jadałam je za dzieciaka na kilogramy, ale zupełnie nie pamiętamy kiedy zniknęły ze sklepów. Pod grubą warstwą mlecznej czekolady były same dobroci - chrupki, orzeszki i rodzynki. Wystarczyło trochę pokombinować ze składnikami i przypomniałam sobie błogi smak dzieciństwa :)


B: 3,3 g, T: 7,3 g, W: 15,4 g (1 batonik z 6)


  • 70 g daktyli (ok. 15 sztuk)
  • 50 g gorzkiej czekolady (u mnie 74%)
  • 40 g masła orzechowego (gładkiego)
  • 30 g wafli ryżowych (polecam te z solą marską)

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 30 minut. Następnie odlewamy wodę, blendujemy na gładką masę i przekładamy do większej miski. Dodajemy drobno pokruszone wafle ryżowe, masło orzechowe i dokładnie ugniatamy razem wszystkie składniki. Formujemy dowolny kształt mocno ściskając masę i odstawiamy do lodówki na czas przygotowania polewy.

Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce lub kąpieli wodnej i ostrożnie zanurzamy w niej batoniki. Odstawiamy do lodówki, żeby polewa stwardniała.

1 komentarz:

  1. W sumie kilka składników i można bardzo fajnego batona sobie zrobić :) Super sprawa

    OdpowiedzUsuń