wtorek, 29 maja 2018

Frittata ze szparagami (posiłek BT)

Sezon na szparagi w pełni, więc co 2-3 dni kupuję kolejny pęczek i nadal nie mam ich dość! ;)

  • 4 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • dodatki: szparagi, pomidorki koktajlowe, mozzarella light
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano


Szparagi krótko gotujemy (najlepiej na parze). Hartujemy w zimnej wodzie i kroimy na kawałki. Pomidorki przekrajamy na pół, mozzarellę kroimy w kostkę. Jajka wbijamy do miski, dolewamy mleko, doprawiamy i dokładnie mieszamy. Wlewamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego dowolnym tłuszczem (masło, olej kokosowy). Dodajemy ser i warzywa. Zapiekamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, aż do całkowitego ścięcia się masy jajecznej (ok. 25 min.)

2 komentarze:

  1. Mega proste jak widać danie, nie wymaga wcale wielu składników, a prezentuje się bardzo pysznie i zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe przepis muszę powiedzieć. Koniecznie do zapisania!

    OdpowiedzUsuń