sobota, 17 marca 2018

Omlet kasztanowy

Czasem wystarczy zmienić rodzaj mąki, żeby całkowicie odmienić smak zwykłego omletu. Mąka kasztanowa jest pod tym względem wyjątkowa i smakuje zupełnie inaczej niż te powszechnie używane. Chociaż jest dosyć droga, to do omletu zużywa się jej niedużo, więc można czasem zaszaleć, a resztę wykorzystać do zrobienia babki kasztanowej (klik!) albo muffinek (klik!).


  • 2 jajka
  • 35 g mąki kasztanowej
  • erytrytol
  • dowolne dodatki

Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając erytrytol. Dodać żółtka i nadal miksować do połączenia składników. Wsypać PRZESIANĄ mąką kasztanową i DELIKATNIE wymieszać szpatułką. Smażyć na lekko natłuszczonej patelni, z dwóch stron pod przykryciem. Podawać z ulubionymi dodatkami.


2 komentarze:

  1. Do niedawna nie wiedziałam w ogóle o istnieniu mąki kasztanowej, ten omlecik wygląda kusząco ;-)

    OdpowiedzUsuń