wtorek, 17 maja 2016

Chleb z cukinii

Miało być ciasto, ale... zapomniałam dodać słodzik :) Dzięki temu upiekłam najlepszy jak do tej pory pieczywo! Dobrze się kroi, nie kruszy się, spokojnie wytrzymuje kilka dni w lodowce.



  • 2 średnie cukinie
  • 4 jajka
  • 160 g mąki (u mnie z brązowego ryżu)
  • 60 g mąki kokosowej
  • 20 g kakao
  • szczypta soli

Cukinie obieramy ze skórki, wydrążamy pestki ze środka i ścieramy na drobnej tarce. Dodajemy całe jajka, kakao, sól i mieszamy. Następnie wsypujemy obie mąki i ponownie mieszamy do połączenia się składników. Pieczemy w natłuszczonej keksówce przez ok. 40-50 min. w 180 stopniach.

Po upieczeniu wyjmujemy bochenek z foremki i studzimy na kratce. Przechowujemy w lodówce, owinięty folią spożywczą.

1 komentarz: