piątek, 15 lipca 2016

Ryż z kalafiora + kokosowy kurczak

Po słodkich wypiekach z kalafiora nadszedł czas, aby w końcu zaserwować go w wersji obiadowej. Nie liczcie jednak na tradycyjnego kalafiora z tartą bułką i masłem :)


"Ryż" z kalafiora:
  • drobno starty/zblendowany surowy kalafior
  • włoska mieszanka warzyw na patelnię (bez ziemniaków!)

Warzywa na patelnię przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W połowie czasu smażenia dorzucamy kalafior, całość doprawiamy do smaku dowolnymi przyprawami (u mnie z dołączonej saszetki) i dusimy pod przykryciem aż kalafior będzie lekko chrupiący, ale już nie całkiem surowy.

Kokosowy kurczak:

Filet z kurczaka posypujemy solą i pieprzem, a następnie panierujemy w drobno zmielonych wiórkach kokosowych lub mące kokosowej (patrzcie na skład - w większości mąk jest ok. 50% węglowodanów). Smażymy na rozgrzanej patelni, ale niedużej mocy kuchenki, z dwóch stron pod przykryciem. Trwa to dłużej niż zazwyczaj, bo dzięki kokosowej panierce kurczak nie puszcza wody i nie dusi się dodatkowo, więc pilnujcie, żeby dokładnie się usmażył, zanim zdąży się spalić ;)

3 komentarze:

  1. Ryż z kalafiora jest niesamowicie smaczny ;) Pycha.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, polecam eksperymentować z różnymi mieszankami warzyw lub solo, przyprawione curry :)

      Usuń